-
Mi az ideális hőmérséklet a Disznókő-borok felszolgálásához?
-
Mire utal a puttonyszám?
A puttonyszám az alapbor és az aszúszemek arányát mutatja meg, egyben utal az aszú maradékcukor-tartalmára.
-
Milyen fogásokhoz párosítsam a Disznókő-borokat?
Aperitif - Disznókő Száraz Tokaji Furmint, Tokaji Késői Szüret, Tokaji Édes vagy Száraz Szamorodni, 5 Puttonyos Tokaji AszúLibamáj - Disznókő Tokaji Késői Szüret
-
Hogyan készül a Disznókő késői szüret?
Ez a bor késői szüretelésű szőlőből készül, és csupán néhány hónapos hordós érlelésben részesül.
-
Mi a különleges Disznókő-szüret lényege?
A Disznókőnél maguk a szőlőszemek választják meg a szüret pillanatát. Nagyon odafigyelünk rájuk. Mivel a borászat az ültetvény területén áll, könnyen szemmel tarthatjuk a szőlőt, és megtehetjük, hogy éppen a megfelelő pillanatban szüretelünk
-
Szükséges-e dekantálni a Disznókő-borokat?
A Tokaji Aszúk dekantálása általában nem jellemző.
-
Hol helyezkedik el a Disznókő?
A birtok a Tokaji Borvidék délnyugati kapujában, Szerencstől 6 km-re kelet felé, a 37-es főút mellett, Mezőzombor határában, Mád és Tarcal között helyezkedik el.
-
Mi az aszúszőlő?
Az aszúszőlőt két tényező együttes hatásának köszönhetjük. Az egyik a Botrytis cinerea nevű gombafajta, a másik a tőkén lévő szőlő betöppedése. E két jelenség egyensúlya határozza meg az aszúszemek, illetve rajtuk keresztül az évjárat karakterét. Az aszúsodott szőlő minősége és mennyisége évről évre változik.
-
Mi az a Szamorodni?
A szamorodni hagyományos tokaji borfajta. Az alapanyagául szolgáló szőlőt a szüret végén szedjük. A szőlő cukortartalmától függően
-
Mit jelent a Disznókő-borok különleges cukor-sav-alkohol egyensúlya?
A tökéletes cukor-sav egyensúly elérése érdekében szorgalmazzuk az aktívabb erjedést,
-
Mi teszi olyan különlegessé a tokaji aszúk sorában a disznókő borait?
1. Hivatásunk„A Disznókő Szőlőbirtokon maga a gyümölcs mutatja meg nekünk, hogyan tudjuk legtisztábban kifejezni egyedülálló termőhelyeink sajátosságait" - Mészáros László, birtokigazgató
-
Mikor igyunk Disznókő-borokat?
A palack kinyitása előtt:A forgalomba hozatalának pillanatában már minden Disznókő-bor fogyasztásara kész.Mikor érdemes meginni?
-
Mikor igyunk Disznókő-bort?
Bármikor, a saját örömünkre, pusztán a kóstolás kedvéért vagy az ízek és az illatok világában tett időutazás résztvevőjeként.
-
Milyen pohár a legalkalmasabb az Eszencia élvezetére?
A Disznókő mesterművű Eszencia Angyala lehetővé teszi eme isteni nektár utolsó cseppjének maradéktalan élvezetét is.
-
Honnan ered a Disznókő név?
A birtok egy látványos kőszikláról, a Disznókőről kapta a nevét. A nevet hatszáz éve, 1413-ban említették először feljegyzések.
-
Mi a különbség a tokaji aszú és a tokaji édes szamorodni között?
A szüret és a borkészítési módja, valamint a két borstílus is különböző.
-
Mitől különleges a Kapi?
A Kapi dűlő a Disznókő déli fekvésű szőlőinek felső harmadában, körülbelül 150-180 méteres tengerszint feletti magasságban található.
-
Tokaj neve világban
Tokaj - Magyarország leghíresebb védett eredet-megjelölése.
-
Hogyan lesz az érett fürtből aszúszőlő?
Milyen állapotában szüreteljük a szőlőt a különböző borokhoz?