TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Mi a különleges Disznókő-szüret lényege?

A Disznókőnél maguk a szőlőszemek választják meg a szüret pillanatát. Nagyon odafigyelünk rájuk. Mivel a borászat az ültetvény területén áll, könnyen szemmel tarthatjuk a szőlőt, és megtehetjük, hogy éppen a megfelelő pillanatban szüretelünk - természetesen kézzel. Ráadásul boraink készítéséhez csakis a saját szőlőnket használjuk fel, vagyis minden egyes palack borunk a szó szoros értelmében kezünk munkájának gyümölcse.

 

Az egyik leghosszabb szüret az egész világon?

Ami azt illeti, a szüret augusztus végétől tényleg eltarthat november elejéig, sőt végégig is.

És mi ennek az oka?

Mert türelmesen kivárjuk a tökéletes aszúsodást.

Az egyik leginkább munkaigényes szüret az egész világon?

A Disznókőnél kétszer, háromszor vagy akár négyszer is átfésüljük a teljes ültetvényt, hogy kiválogassuk ezeket a becses szőlőszemeket - ami egyébként nem jellemző a borvidéken.

 

A rendkívül aprólékos folyamat a következőket lépésekből áll:

az ép szőlő leszüretelése a száraz tokaji borokhoz;

botritizálódott fürtök és fürtrészek szürete a késői szüretelésű borokhoz;

az aszúszőlő szemenkénti szüretelése, a legendás Tokaji Aszúkhoz.


Bezárás