Mi a különleges Disznókő-szüret lényege?
A Disznókőnél maguk a szőlőszemek választják meg a szüret pillanatát. Nagyon odafigyelünk rájuk. Mivel a borászat az ültetvény területén áll, könnyen szemmel tarthatjuk a szőlőt, és megtehetjük, hogy éppen a megfelelő pillanatban szüretelünk - természetesen kézzel. Ráadásul boraink készítéséhez csakis a saját szőlőnket használjuk fel, vagyis minden egyes palack borunk a szó szoros értelmében kezünk munkájának gyümölcse.
Az egyik leghosszabb szüret az egész világon?
Ami azt illeti, a szüret augusztus végétől tényleg eltarthat november elejéig, sőt végégig is.
És mi ennek az oka?
Mert türelmesen kivárjuk a tökéletes aszúsodást.
Az egyik leginkább munkaigényes szüret az egész világon?
A Disznókőnél kétszer, háromszor vagy akár négyszer is átfésüljük a teljes ültetvényt, hogy kiválogassuk ezeket a becses szőlőszemeket - ami egyébként nem jellemző a borvidéken.
A rendkívül aprólékos folyamat a következőket lépésekből áll:
az ép szőlő leszüretelése a száraz tokaji borokhoz;
botritizálódott fürtök és fürtrészek szürete a késői szüretelésű borokhoz;
az aszúszőlő szemenkénti szüretelése, a legendás Tokaji Aszúkhoz.