Mi az a Szamorodni?
A szamorodni hagyományos tokaji borfajta. Az alapanyagául szolgáló szőlőt a szüret végén szedjük. A szőlő cukortartalmától függően készítünk száraz és édes szamorodnit.
A Disznókő Tokaji Édes Szamorodni sok botritizálódott szemet tartalmazó fürtrészekből készül. A borkészítési eljárás hasonló a sauternes-ihez (préselés, majd rögtön erjesztés), de a szőlőt a Disznókőnél gyakran bogyózzuk, illetve a mustot egy darabig héjon áztatjuk. Az Édes Szamorodni egy-másfél évig hordóban, majd palackban érik: a bor sajátos karakteréhez nélkülözhetetlen a hosszú hordós érlelés.
A Disznókő Tokaji Száraz Szamorodni érett, illetve túlérett, de egészséges fürtrészekből készül, és a sherryvel, illetve egyes Jura-vidéki borokkal vethető össze. Karakterét nagyban meghatározza a hosszú hordós - részben élesztőhártya alatti (biológiai) - érlelés. Az élesztőhártya elképesztő frissességgel, a késői szüretből származó bor hosszú, fahordós érlelése ászkolt, érett (rancio) karakterrel ruházza fel a Disznókő Száraz Szamorodniját.