Mi a különbség a tokaji aszú és a tokaji édes szamorodni között?
A szüret és a borkészítési módja, valamint a két borstílus is különböző.
A szamorodnihoz egész fürtöket szüretelünk, míg az aszúhoz szemenként szedjük a szőlőt. A világ más édes boraihoz (például Sauternes, Beerenauslese) hasonlóan a szamorodni préselése közvetlenül az erjesztés előtt történik. A tokaji aszú esetében az aszúszemeket nagy tartályokba gyűjtjük, majd erjedő musttal vagy újborral elegyítjük, és csak ezt követően, 12-60 órás áztatás után préseljük ki őket. Rendkívüli koncentrációjuk és különleges állaguk egyedülálló borkészítési módot igényel, amely a héjon áztatás révén hasonlít a vörösborok erjesztése során használt eljárásra. Ez biztosítja a tokaji aszú kivételes komplexitását és sajátos struktúráját. Az édes szamorodni stílusa könnyedebb, de a botritisz jegyei e borfajtában is félreismerhetetlenek.