TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Egybefüggő szőlőbirtok


A Disznókő egyike a Tokaji Borvidék azon birtokainak, amelyek egy tagban vannak: a 112 hektárnyi szőlőnk összesen 150 hektáron helyezkedik el Mezőzombor határában, a Mád-Mezőzombor Hegyközség területén. Ezen túlmenően a Disznókő azon kevés pincészet közé tartozik, ahol a borászat is a szőlőben található, a pince kapuja közvetlenül a szőlőbe nyílik. Minden Disznókő bor itt készül, saját szőlőből.

 

Ennek köszönhetően napi kapcsolatban vagyunk a tőkéinkkel, és az egyes parcelláink tulajdonságairól testközelből szerezhetünk tapasztalatokat. A különböző területekről származó szőlőt külön-külön dolgozzuk fel, ami lehetővé teszi, hogy szinte úgy ismerjük a birtok adottságait, mint a tenyerünket. Csak így lehetünk képesek a legjobbat kihozni a szőlőből - szerintünk nagy borok csakis így készülhetnek. Az egyes termőhelyek legtisztább kifejeződését keresve olykor egy-egy kivételes parcella terméséből külön is készítünk bort, felmutatva az adott terület, például a Kapi dűlő különleges egyéniségét.

 

A Disznókő Szőlőbirtokot több történelmi dűlő alkotja, amelyek három 200 - 230 méteres vulkáni kúp déli és nyugati lejtőin helyezkednek el. Déli fekvésű dűlőink nyugatról kelet felé: Illésházy, Kapi, Lajos és Hangács. A nyugati lejtőkön a nagy kiterjedésű Dorgó-dűlő fekszik, nyugat és délnyugati kitettségben. Az egyes dűlők eltérő tulajdonságúak (különböző alapkőzettel, talajtípussal, mikroklímával), egyedi karaktert kölcsönözve a boroknak. A Disznókő borok általában az egyes dűlőkből készült borok házasításával jönnek létre, de időnként „dűlős", azaz kizárólag egy dűlő terméséből készült és palackozott borok is forgalomba kerülnek (Dorgó, Kapi Vineyard).