TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

EGY IGAZI ASZÚS "TERROIR"


A Disznókő az egyik legjobban és legszebben aszúsodó terület a Tokaji borvidéken. (Az aszúszőlő a teljesen beérett szőlőszemek botritizálódása, töppedése révén születik.) A tökéletes aszúszemek számos tényező együttes hatására jönnek létre.


AZ ÉGHAJLAT

Hideg tél, rövid tavasz és hosszú, forró nyár, amelyet rendszerint hosszú „vénasszonyok nyara" követ. A még mindig meleg őszi napokat hűvös éjszakák követik, majd a reggelek meghozzák a Tisza és a Bodrog árterülete és holtágai, valamint a szőlőhegy lábánál végződő Alföld nedves területei felől a nemes rothadáshoz elengedhetetlen párát.

ELHELYEZKEDÉS

A Disznókő Szőlőbirtok a legmelegebb és legtökéletesebb érést biztosító tokaji területek közé tartozik. Döntően déli, délnyugati és délkeleti fekvésű szőlőterületei bőségesek a napfényben és melegben fürdenek.

- A birtokot délről az Alföld felől érkező állandó nyári meleg fűti, míg északról a Zemplén-hegység vonulatai védik a hideg téli szelektől.

- A szőlőhegy lábánál végződő Alföld nedves területei felől érkezik a nemes rothadáshoz elengedhetetlen pára, a kelet-nyugati nyitottság általi széljárás jótékony hatással van a szőlő betöppedésére.


MAGASSÁG

A szőlőterületek tengerszint feletti magassága 135 - 220 méter. Ez nem tűnik különösebben magasnak, de az Alföld peremétől mindössze nyolcvan méterre induló, teraszos kialakítású ültetvények igen meredeken emelkedve érik el ezt a szintet.

A TALAJ

Bár a szőlők egy tagban helyezkednek el, a birtok talajai nagyon változatosak a fekvésüktől, tengerszint feletti magasságuktól függően. Többnyire agyagos, ásványokban gazdag talajaink vulkanikus eredetű rioliton, riolittufán alakultak ki. Jó szerkezetűek, remekül tartják a nedvességet, és könnyen felmelegszenek, hogy aztán a nap melegét visszasugározzák a tőkékre. A pH-értékük nagyrészt semleges, tápanyagtartalmuk kiegyensúlyozott. A vulkanikus talajok ásványossága adja a boraink „tüzét". Talajaink minél alaposabb megismerése, a „talajélet" biztosítása, minél természetesebb úton történő fenntartása boraink stílusának és magas minőségének záloga.