Dorgó Édes Szamorodni
- 2018
- 2017
- 2015
Az évjárat jellemzői
A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál öt héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.
A nyugati fekvésű Dorgó-dűlőben teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk. A Zétát október 9-én, a Furmintot október 24-én és november 7-én szüreteltük.Borkészítés
A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. Az erjedés rozsdamentes acéltartályokban folyt.
Szőfajták
80% Furmint, 20% Zéta
Érlelés
A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban érleltük. 2022 márciusában palackoztuk.
Borkóstolás
Sárga-arany szín. Fűszeres, gyümölcsös illat, őszibarackos, mangós jegyekkel, amit vaníliás és mézes aromák követnek. Szájban gazdag, egyensúlyos, remek szerkezetű, lecsengésében némi tanninnal.
(2022. június)Analízis
Alkohol: 12,8 %
Maradék cukor: 137 g/l
Összes sav: 6,85 g/l
pH: 3,38