TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Sárga Borház Édes Szamorodni

  • 2018
  • 2017
  • 2016
    • Az évjárat jellemzői

      A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.

      Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 10. és november 7. között a birtok legjobb termőhelyeiről.

    • Borkészítés

      A fürtök 85%-át lebogyóztuk, majd néhány órán át héjon áztattuk, a maradék mennyiséget bogyózás nélkül préseltük. A legtöbb tétel rozsdamentes acéltartályban erjedt.

    • Szőfajták

      70% Furmint, 30% Zéta

    • Érlelés

      A bort 14 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. 2020 májusában házasítottuk, az érlelés acéltartályokban folytatódott. 2021 októberében palackoztuk.

    • Borkóstolás

      Csillogó arany szín. Illata erőteljes, kajszi, érett mango, kandírozott narancs, fűszeres, pl. szegfűszeg és méz. Szájban gazdag és jó szerkezetű, friss savakkal és egy kevés tanninnal. Ez a bor egyensúlyos, integrált édességgel és hosszú, fűszeres lecsengéssel.
      (2022 március)

    • kiszolgálás

      Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
      Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

    • Analízis

      Alkohol: 13%
      Maradékcukor: 140 g/l
      Összes sav: 6.8 g/l

    Sárga Borház Édes Szamorodni