Sárga Borház Tokaji Late Harvest Hárslevelű
Az évjárat jellemzői
2018 az általunk ismert legmelegebb évjárat volt, nagyon korai éréssel. A virágzás május 14-én kezdődött, amelyet Tokajban a legkorábbi dátumként jegyeznek. A nyár meleg volt és száraz, de nagyobb kánikukáktól mentes. Az érés az elmúlt tíz év átlagánál jó öthéttel korábban érkezett. A meleg és a korai érés ellenére azonban meg tudtuk őrizni a szőlő savtartalmát. A nemesrothadás a szőlőinkben a szokásosnál még inkább töppedtebb, szárazabb állagú szemeket eredményezett.
Szüret
A túlérett, kissé botritiszesedett, többnyire töppedt fürtöket szeptember 20 és november 7 között, három alkalommal gondosan válogatva szüreteltük.
Borkészítés
A szőlőt bogyóztuk, majd néhány órás áztatást követően préseltük. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban történt.
Szőfajták
100% Hárslevelű
Érlelés
Rozsdamentes acéltartályokban, fa jelenléte nélkül érleltük, 2019 júniusában palackoztuk.
kiszolgálás
Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.Analízis
Alkohol: 13%
Maradék cukor: 90 g/l
Összes sav: 6.9 g/l