TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Eszencia

  • 2013
  • 2012
  • 2009
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 1999
    • Az évjárat jellemzői

      Az év időjárását hosszú tél, késői rügyfakadás és virágzás, forró nyár jellemezte, amit hűvösebb, esős szeptember követett. A szőlő is csak később kezdett érni, és a botritisz megjelenésére is sokáig kellett várnunk. Szeptember végétől aztán igazán beindult az aszúsodás, a botritisz folyamatosan fejlődött a szemeken, ami nagyon sok, gazdag, tökéletes minőségű aszúszemet eredményezett.

    • Szüret

      A furmint táblákat szeptember 23. és november 11. között, háromszor jártuk át, a fürtökből az aszúszemeket szemenként kiválogatva.

    • Borkészítés

      Minden szüreti nap végén az egyesével szedett aszúszemeket rozsdamentes acélkádakban gyűjtöttük és november elejéig így tároltuk. Az eszencia az aszúszemek saját súlya által kipréselt, szabadon kicsepegett leve. Naponta kb. fél liter nektárt kaptunk egy tartályból, ezt 50 literes demizsonokba töltöttük.

    • Szőfajták

      Furmint 100%

    • Érlelés

      Az eszencia tételeit egyenként, hozzáadott élesztő vagy kén nélkül a pincénkben, kis üvegballonokban tároltuk. Itt folyamatos, de nagyon lassú erjedés ment végbe a teljes érlelési idő alatt, így az alkoholtartalom nagyon alacsony maradt.
      Az érlelés 2016 júniusáig tartott, a különböző tételeket egy tartályban házasítottuk.
      2016. júliusában palackoztuk, 548 palack készült.

    • Borkóstolás

      Világos bronz-arany színű. Illatában intenzív sárgabarack lekvár, birsalma zselé, citromhéj és méz. Szájban nagyon gazdag, jellegzetes savakkal, szárított gyümölcs ízekkel, mézes, krémes szerkezettel.

      László Mészáros - Birtokigazgató - 2023

    • Üzemi hőmérséklet

      Az eszencia egyedülállóan gazdag és koncentrált, az évjárat lenyomata, melyben tökéletesen érzékelhető az aszúszemek karaktere. Egy korty belőle olyan, mint egy utazás ismeretlen tájakra. 15 fokon javasolt fogyasztásra. Magas cukortartalmának köszönhetően felbontás után is évekig eltartható hűtőben.

  • Borelemzés

    • Alkoholtartalom:

      3.1% vol.

    • Maradék cukor:

      625g/l

    • Borkősav savasság:

      9.7g/l

    • pH:

      3.11

Disznókő Tokaji Eszencia