Disznókő Tokaji Eszencia
- 2013
- 2012
- 2009
- 2007
- 2006
- 2005
- 1999
Az évjárat jellemzői
Az év időjárását hosszú tél, késői rügyfakadás és virágzás, forró nyár jellemezte, amit hűvösebb, esős szeptember követett. A szőlő is csak később kezdett érni, és a botritisz megjelenésére is sokáig kellett várnunk. Szeptember végétől aztán igazán beindult az aszúsodás, a botritisz folyamatosan fejlődött a szemeken, ami nagyon sok, gazdag, tökéletes minőségű aszúszemet eredményezett.
Szüret
A furmint táblákat szeptember 23. és november 11. között, háromszor jártuk át, a fürtökből az aszúszemeket szemenként kiválogatva.
Borkészítés
Minden szüreti nap végén az egyesével szedett aszúszemeket rozsdamentes acélkádakban gyűjtöttük és november elejéig így tároltuk. Az eszencia az aszúszemek saját súlya által kipréselt, szabadon kicsepegett leve. Naponta kb. fél liter nektárt kaptunk egy tartályból, ezt 50 literes demizsonokba töltöttük.
Szőfajták
Furmint 100%
Érlelés
Az eszencia tételeit egyenként, hozzáadott élesztő vagy kén nélkül a pincénkben, kis üvegballonokban tároltuk. Itt folyamatos, de nagyon lassú erjedés ment végbe a teljes érlelési idő alatt, így az alkoholtartalom nagyon alacsony maradt.
Az érlelés 2016 júniusáig tartott, a különböző tételeket egy tartályban házasítottuk.
2016. júliusában palackoztuk, 548 palack készült.Borkóstolás
Világos bronz-arany színű. Illatában intenzív sárgabarack lekvár, birsalma zselé, citromhéj és méz. Szájban nagyon gazdag, jellegzetes savakkal, szárított gyümölcs ízekkel, mézes, krémes szerkezettel.
László Mészáros - Birtokigazgató - 2023Üzemi hőmérséklet
Az eszencia egyedülállóan gazdag és koncentrált, az évjárat lenyomata, melyben tökéletesen érzékelhető az aszúszemek karaktere. Egy korty belőle olyan, mint egy utazás ismeretlen tájakra. 15 fokon javasolt fogyasztásra. Magas cukortartalmának köszönhetően felbontás után is évekig eltartható hűtőben.
Borelemzés
Alkoholtartalom:
3.1% vol.
Maradék cukor:
625g/l
Borkősav savasság:
9.7g/l
pH:
3.11