TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Late Harvest Sárgamuskotály

  • 2018
  • 2017
    • Az évjárat jellemzői

      A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.

    • Szüret

      Két menetben szüreteltük a muskotály parcelláinkat. Az elsőre szeptember 12.-én került sor, amikor a legkoncentráltabb - de botritisztől mentes szőlőket válogattuk. A második menet október 9.-én történt, amikor még koncentráltabb, barnás árnyalatú, nemes penésszel finoman átszőtt fürtöket tudtunk szüretelni.

    • Borkészítés

      A első válogatás során szedett fürtöket egészben (bogyózás nélkül) préseltük, míg a második menetben szüretelt szőlőt bogyózás után rövid ideig áztattuk. Az erjedés mindkét tételnél kicsi, rozsdamentes acéltartályokban történt, melyeket az erjedés végén összeházasítottunk.

    • Szőfajták

      Sárgamuskotály (Muscat blanc à petits grains) 100%

    • Érlelés

      A bort másfél évig rozsdamentes acéltartályokban érleltük, majd 2020 júliusában palackoztuk.

    • Borkóstolás

      Arany szín. Nagyon intenzív illat, virágos és fűszeres jegyek keverednek fehér gyümölcsös friss muskotályra jellemző aromákkal. A korty gazdag, buja és kerek, trópusi gyümölcsös jegyekkel, sok fűszerességgel a végén.

      László Mészáros - Birtokigazgató - 2022 február

    • Üzemi hőmérséklet

      A Disznókő késői szüretelésű Sárgamuskotály bora legjobban jól behűtve (11- 13°C) élvezhető. Felbontás után hűtőben tartva 2 héten belül fogyasszuk el.

    • kiszolgálás

      Tökéletes aperitif önmagában vagy falatkákkal, jól behűtve egy nyári estén a teraszon üldögélve. Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint sonkák, olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok. Főételek közül tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez, kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez passzol leginkább.

  • Borelemzés

    • Alkoholtartalom:

      12.3% vol.

    • Maradék cukor:

      126g/l

    • Borkősav savasság:

      5.34g/l

    • pH:

      3.79

Disznókő Tokaji Late Harvest Sárgamuskotály