TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Late Harvest

  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    • Az évjárat jellemzői

      A rendkívül esős 2019-es év vége után 2020 enyhe és száraz téllel indult, amit május végéig tartó rendkívül száraz és hűvös időszak követett. A nyár csapadékos és az átlagosnál hűvösebb volt, a szőlő valamivel később érett, mint az előző években. Szüret közben is párás volt az idő, amely botritisszel sűrűn átszőtt szőlőszemeket, harmonikus és friss édesborokat eredményezett.

    • Szüret

      A botritisszel sűrűn átszőtt fürtöket és fürtrészeket október 20. és november 10. között válogattuk.

    • Borkészítés

      Az egész fürtöket bogyózás nélkül préseltük. A must legnagyobb részét acéltartályokban, kisebb részét tölgyfahordókban erjesztettük.

    • Szőfajták

      Furmint 95%, Zéta 5%

    • Érlelés

      A bort 12 hónapig 2-3 éves, 225 literes tölgyfahordókban érleltük. 2022 januárjában házasítottuk, az érlelés acéltartályban folytatódott. 2022 májusában palackoztuk.

    • Borkóstolás

      Aranysárga szín. Intenzív citrusos illat kandírozott citrom, friss kajszi és méz aromáival. Szájban friss, ropogós savakkal, kellemes, krémes szerkezettel. Megfelelően hosszú, friss, fűszeres utóíz.

      László Mészáros - Birtokigazgató - 2023 március

    • Üzemi hőmérséklet

      A Tokaji Késői Szüret legjobban jól behűtve (11- 13°C) élvezhető. Felbontás után hűtőben tartva 2 héten belül fogyasszuk el.

    • kiszolgálás

      Tökéletes aperitif önmagában vagy falatkákkal, jól behűtve egy nyári estén a teraszon üldögélve. Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint sonkák, olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok. Főételek közül tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez, kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez passzol leginkább.
      Igyuk fiatalon, a palackozást követő 5 éven belül.

  • Borelemzés

    • Alkoholtartalom:

      12.5% vol.

    • Maradék cukor:

      90g/l

    • Borkősav savasság:

      7.4g/l

    • pH:

      3.4

Disznókő Tokaji Late Harvest