TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Dry Inspiration

  • 2023
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    • Az évjárat jellemzői

      Nagy évjárat. Az év meleg volt, 2022-től eltérően kevésbé forró, de csapadékos. Az enyhe tél és hűvösebb, csapadékos tavasz után változékony, az átlagosnál esősebb nyár szeptember közepére tökéletes érést eredményezett. Az évjárat száraz borai gyümölcsösek, üdék és kiváló egyensúlyúak, az aszúk gazdagok, komplexek, tökéletes a botritisz-jelleg.

    • Szüret

      A teljesen érett, egészséges fürtöket szeptember 15. és 27. között kis ládákba (20kg) szüreteltük. A Disznókő birtok öregebb szőlőiből szedett tételeket külön szüreteltük és kezeltük.

    • Borkészítés

      A Furmintot egész fürtösen, bogyózás nélkül préseltük. A Hárslevelű nagy részét bogyóztuk és préselés előtt 24 óráig héjon áztattuk. Minden tétel eltérő borászati eljárással lett készítve, különböző fajélesztőkkel illetve spontán erjesztéssel kísérletezve. Az erjesztés 2-5 éves, 225- és 500 literes tölgyfa hordókban történt melyeknek 10%-a új, zempléni tölgyfahordó volt.

    • Szőfajták

      Furmint 90%, Hárslevelü 10%

    • Érlelés

      A bort 2 hónapig az erjesztésnél használt hordókban érleltük. A novemberi házasítást követően 5 hónapig acéltartályokban folytattuk az érlelést. 2024. júliusában palackoztuk.

    • Borkóstolás

      Világos szalmasárga szín. Virágos illat, csodálatos fehérgyümölcsös jegyekkel, szép tölgyes fűszerességgel. Szájban friss, közepes test, kerek savak, egyensúlyos, jó szerkezet jellemzik.

      László Mészáros - Birtokigazgató - 2024 október

    • Üzemi hőmérséklet

      A legjobb hűtve (10°C) felszolgálni. Azonnali fogyasztásra is ajánljuk, de a 2-3 év palackos érlelést meghálálja.

    • kiszolgálás

      Aperitif-ként, tenger gyümölcseihez vagy szárnyasokkal; vadhússal, sertés vagy borjúételek mellé.

  • Borelemzés

    • Alkoholtartalom:

      13.2% vol.

    • Maradék cukor:

      2g/l

    • Borkősav savasság:

      6.2g/l

    • pH:

      3.06

Disznókő Tokaji Dry Inspiration