görgessen le
DISZNÓKŐ TOKAJI
ASZÚ 5 PUTTONYOS

A Disznókő-stílus, a maga tökéletes tisztaságában


"Egyensúly, komplexitás, hosszú lecsengés – a klasszikus Disznókő-bor."

Ünneppé teszi a hétköznapokat.


AZ ÉLMÉNY

Színe – korától függően – az aranytól a sötét borostyánsárgáig terjedő tartományban mozog. Illata fiatalon rendkívül eleven, friss gyümölcsök (gyakran sárgabarack) és citrusaromák uralkodnak benne, mintegy tíz év múltán pedig aszalt gyümölcsökkel, fűszeres és mézes jegyekkel gazdagodik. Szájban az élénk savak és az édesség csodálatos egyensúlya jellemzi. Az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú szájban friss, hosszú, komplex és koncentrált. Elképesztően tartós utóíz jellemzi, fűszeres lecsengéssel. Lendületes bor.


TERÍTÉKEN

Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét.

Mikor?

Jól lehűtve, mint frissítő aperitif

Fúziós konyha, kifinomult keleti fűszeres ételek

Önmagában, desszert gyanánt, az étkezés végén

Vasárnap délelőtt, ebédfőzés közben, a hozzávalókat ízesítve, velük össze-össze kóstolva – majd az ünnepi ebéd lezárásaként

Mivel?

- aperitif: Pástétomos, libamájas ínyencfalatok.

- főétel: ropogósra sült, fűszeres, citromos csirke, fehér húsok tejszínes mártásokkal. Gomba- vagy tenger gyümölcsei rizottó. Enyhén fűszeres kelet-ázsiai fogások, például thai zöld currys csirke; dim sum.

- sajt: Fiatalabb, nem túl sós kéksajtok.

- desszert: Akár egyszerűen néhány gyümölcs (sárga- és őszibarack, gyümölcssaláta) vagy gyümölcsalapú desszertek (például barackos lepény, gyümölcstorta, mandarinszorbet) mellé.

Hogyan?

Már fogyasztásra készen kerül forgalomba, de fontos tudni, hogy nagyon sokáig érlelhető, a palackban húsz éven át vagy annál is tovább fejlődik. Hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszút 11–13°C-ra hűtve ajánlatos fogyasztani. Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár egy hétig is megőrzi.

 


ASZÚTÉKA


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám