görgessen le
DISZNÓKŐ
1413 TOKAJI

„Ahogy termett”


"Tartalmas és komplex édes bor, amelynek mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürtök és a hosszabb hordós érlelés biztosítja."

Fűszerezze meg a pillanatot egy kis édességgel!


1413 a Disznókő szőlőbirtok első írásos említésének dátuma, s mint ilyen kézenfekvő név egy tradicionális tokaji bor, az Édes Szamorodni modern megfogalmazásához.


Szamorodni

A szamorodni Tokaj évszázadok óta nagy népszerűségnek örvendő, hagyományos bora. Lengyel eredetű nevének jelentése: „ahogy termett”. A részben botritizálódott fürtök ugyanis egészben érkeznek a pincébe: nem válogatjuk ki belőlük az aszúsodott szőlőt, vagyis töppedt és nemesen rothadt szemeket egyaránt tartalmaznak.


Az élmény

Színe a halványtól az élénk aranyig terjed. Illatában és ízében fiatalon vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök (őszibarack, citrusok, trópusi jegyek), valamint mandula és egzotikus fűszerek felfedezésére csábít. A Disznókő Tokaji Édes Szamorodni idővel a méz és az aszalt gyümölcsök illatjegyeit is felveszi, miközben már kezdetben is finom, de ropogós savai mintegy megszelídülnek. A finesz és az egyensúly bora.


Terítéken

A hordós érlelés egyensúlyt és komplexitást biztosítanak a bornak, és a gyümölcsösséggel karöltve számos ételpárosításra ihletnek.

 

Mivel?
– Nagyszerű aperitif. Társaságában remekül érzi magát a libamáj.
– Tejszínes szószokkal vagy citrommal tálalt tengeri halak, gyümölcsökkel készült kacsahúsételek és enyhén fűszeres fogások mellé.
– Sajtokkal
– Nem túl édes desszertekkel, gyümölccsel.

 

Hogyan?
Fogyasztásra készen palackozzuk, de a palackérlelésnek hála ezután még tizenöt évig egyre komplexebb lesz. A Disznókő Tokaji Édes Szamorodni azt szereti, ha 11–13°C-ra hűtve szervírozzuk. A palack felbontása után hűtőszekrényben két hétig friss marad.


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám