görgessen le
NEMES SZŐLŐFAJTÁK


A Disznókő Birtokon a Tokaj-Hegyalján engedélyezett hat nemes szőlőfajta közül négy található meg: a furmint, a hárslevelű, a zéta és a sárgamuskotály.

 

A legjobb minőségű szőlő megtermelése érdekében a termést szigorúan korlátozzuk. Éppen ezért döntöttünk úgy a kilencvenes években, hogy ültetvényünk kétharmadát újratelepítjük.

 

A szőlőfajták aránya alapvetően megegyezik a borvidéken megszokottal:
60% FURMINT

(Tokaj legnemesebb és legrégebbi fajtája)

A borvidék legelterjedtebb fajtája. Későn érik, gyönyörűen aszúsodik, és nagyszerű savakat fejleszt. Boraink szerkezetének legfőbb összetevője, mindemellett kitűnő, ízgazdag, üde száraz borokat is ad. Sajátos jellemvonása, hogy híven képes tükrözni a terroirt, a Disznókő vulkanikus karakterének megjelenítésére pedig különösképpen alkalmas.


30% HÁRSLEVELŰ

Ugyancsak helyi fajta. Varázslatos illatot kölcsönöz a bornak. Jellemző aromái: gyógynövények, méz, virágok. A Hárslevelű kevésbé botritizálódik, mint a furmint. Száraz bora elegáns és üde.


9% ZÉTA

A furmint és a bouvier 1986 óta engedélyezett keresztezése. Korán érik, és rendkívül könnyen aszúsodik. Ízgazdagsága mellett az aszúborokat krémes struktúrával is felruházza.


1% SÁRGAMUSKOTÁLY

Ez a korai érésű, illatos szőlőfajta valóságos aromabomba. Azonos a Dél-Franciaországban Muscat blanc à petits grains néven ismert fajtával. A borvidék 5%-án termesztik. A Disznókő Aszúk készítéséhez nem használunk Sárgamuskotályt.


EGYEDÜLÁLLÓ TERROIR

  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám