görgessen le
KIVÁLÓ ASZÚS TERÜLET


A Disznókő birtok szőlőterületei 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között, és egyikét képezik Tokaj-Hegyalja három legkiválóbb aszús területének. Az aszúszőlő a teljesen beérett és betöppedt szemek botritizálódása révén születik. A tökéletes szúszemek számos tényező együttes hatására jönnek létre.
ÉGHAJLAT

Hideg tél, rövid tavasz és hosszú, forró nyár, amelyet rendszerint hosszú „vénasszonyok nyara” követ. A még mindig meleg őszi napokat hűvös éjszakák követik, majd a reggelek meghozzák a Tisza és a Bodrog árterülete és holtágai, valamint a szőlőhegy lábánál végződő Alföld nedves területei felől a nemes rothadáshoz elengedhetetlen párát.

 


ELHELYEZKEDÉS

- A Disznókő Szőlőbirtok a legmelegebb és legtökéletesebb érést biztosító tokaji területek közé tartozik.

- Délről az Alföld felől érkező állandó nyári meleg fűti.

- Északról a Zemplén-hegység vonulatai jelentenek védelmet a hideg téli szelektől.

- Az uralkodó kelet–nyugati széljárás jótékony hatással van a szőlő betöppedésére.


KITETTSÉG

A Disznókő főleg déli, délnyugati és délkeleti fekvésű szőlőterületei bővében vannak a nap fényének és melegének.


MAGASSÁG

A szőlőterületek tengerszint feletti magassága 135–220 méter. Ez nem tűnik különösebben magasnak, de az Alföld peremétől mindössze nyolcvan(!) méterre induló, teraszos kialakítású ültetvények igen meredeken emelkedve érik el ezt a magasságot.

 


TALAJ

A Disznókő jellegzetes talaja a vulkanikus eredetű rioliton és riolittufán kialakult, ásványokban gazdag agyag. Szerkezete nagyszerű, remekül tartja a nedvességet, és könnyen felmelegszik, hogy aztán a nap melegét visszasugározza a tőkékre. A talaj pH-értéke semleges, tápanyagtartalma kiegyensúlyozott. A vulkáni működésből származó ásványi anyagok sajátos „tüzességet” biztosítanak borainknak. A vulkanikus talajok ásványossága meghatározza a Disznókő borok jellegét, boraink „tüzét” a riolittufás alapkőzeten kialakult, ásványokban gazdag vulkanikus agyagtalaj táplálja.


EGYEDÜLÁLLÓ TERROIR

  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám