görgessen leMI TESZI OLYAN KÜLÖNLEGESSÉ A TOKAJI ASZÚK SORÁBAN A DISZNÓKŐ BORAIT?


1. Hivatásunk

„A Disznókő Szőlőbirtokon maga a gyümölcs mutatja meg nekünk, hogyan tudjuk legtisztábban kifejezni egyedülálló termőhelyeink sajátosságait” – Mészáros László, birtokigazgató

A tiszta, friss aszúk titkának keresése a Disznókő Szőlőbirtokot a szó legnemesebb értelmében vett úttörővé tette. A Disznókő a tokaji nagy borok újjászületésében ma is vezető szerepet tölt be.

 

2. A különleges termőterület

A Disznókő egyike Tokaj-Hegyalja legmagasabban jegyzett aszús területeinek. Birtokunk az egész borvidéken páratlan a tekintetben, hogy az összes szőlőnk egy tagban található, valamint egyike vagyunk azon kevés birtoknak, ahol a borászat nem máshol, mint a szőlőben helyezkedik el. Minden egyes parcellánkat úgyszólván intim közelségből ismerjük – boraink kizárólag saját szőlőből készülnek –, és a növényvédelemtől a szüretig különleges felelősségtudattal kezeljük.

 

3. Az aszúszüret idejének precíz megválasztása

Csak a legjobb állapotban és az optimális pillanatban szedjük az aszúszemeket, illetve – a borvidéken elterjedt gyakorlattal szemben – kétszer vagy háromszor, sőt akár négyszer is átfésüljük a szőlőt. Borászaink személyesen ellenőriznek minden láda aszúszemet.

 

4. Szőlőre szabott borászati munkánk

- Az egyes parcellákról külön-külön szüreteljük az aszúszemeket, és elkülönítve is tároljuk őket.

- A borászati munkát az aszúszemekhez szabjuk. Ezek karaktere, minősége alapján döntjük el, hogy mely területről származó és milyen alapbort válasszunk, illetve hogy az áztatás erjedő mustban vagy friss borban történjen-e. Az aszúszemek és az alapbor aránya, valamint az áztatás hossza is nagyon fontos tényező.

-  Aktív erjesztést végzünk annak érdekében, hogy magasabb (12-13%) alkoholtartalmat érjünk el, mint amennyi a legtöbb hasonló induló cukortartalommal rendelkező Tokaji Aszúra jellemző. A Disznókő boraiban így sikerül a gyümölcsös frissességet megőriznünk, miközben bámulatos egyensúly alakul ki a cukor, az alkohol és a savak között.


 GYAKORI KÉRDÉSEK 3/06/2013


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám