görgessen le
3 LÉPÉS: ÁZTATÁS MUSTBAN VAGY BORBAN


Az aszúszemek annyira szárazak, töppedtek, hogy lehetetlen lenne őket közvetlenül kipréselni. Éppen ezért 12–60 óráig áztatjuk őket (aszú szemek), mégpedig erjedő mustban vagy újborban, hogy kinyerjük a bennük lévő cukrot, savakat és ízeket. Az értékes anyagok kioldódását körfejtésekkel vagy csömöszöléssel segíthetjük. Az aszúszemek karaktere, minősége alapján döntjük el, hogy milyen jellegű és mely területről származó alapbort vagy alapmustot válasszunk, illetve hogy az áztatás erjedő mustban vagy friss borban történjen-e. Lényeges, hogy milyen lesz az aszúszemek és az alapbor aránya, valamint az áztatás időtartama.

 

Célunk, hogy a lehető legtöbb aromát és ízt csalogassuk elő az aszúszemekből, amelyeket harmonikusan egészít ki a héjon áztatásból keletkező tiszta és precíz szerkezet. A Disznókő boraiban így sikerül megőriznünk a gyümölcsös frissességet, miközben bámulatos egyensúly alakul ki a cukor, az alkohol és a savak között.

 

Tudjon meg többet a Disznókő-borok e különleges egyensúlyáról!

 

A puttonyszám az alapbor és az aszúszemek arányát mutatja, egyúttal kifejezi az aszúborok gazdagságát. A Disznókő Tokaji Aszúk a legmagasabb kategóriákba tartoznak: 5 vagy 6 puttonyosak.

 

 
AZ ASZÚKÉSZÍTÉS

  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám