görgessen le
AZ ASZÚSZŐLŐ SZEMENKÉNTI SZÜRETELÉSE


Két jelenség vesz részt az aszúszőlő megszületésében: a Botrytis cinerea nevű gomba és a szemeknek a tőkén végbemenő betöppedése.

E két tényező egyensúlya határozza meg az aszúszemek, illetve rajtuk keresztül az évjárat karakterét.

 

Egy-egy fürtben a szemek eltérő ütemben fejlődnek, ezért az aszúszemeket kézzel, egyenként válogatjuk. Tapasztalt szüretelőink a birtok szőlőit kétszer, háromszor vagy négyszer is bejárják, hogy minden egyes aszúszemet ideális állapotában szedhessenek le.

 

Ez a hihetetlenül időigényes válogatási módszer garantálja aszúboraink legmagasabb minőségét. Az aszúé alkalmasint a leginkább munkaigényes szüret az egész világon: a tapasztalt szüretelők is mindössze 6-10 kilogramm aszúszemet tudnak csak egynapi munkával kiválogatni.

 

Az aszú a teljes szőlőfürtnek többnyire csak egy részét képezi: az összes szőlő legfeljebb 5-10, legfeljebb 20%-ából lesz aszúszem. Ráadásul mielőtt aszúvá érik, a szőlő elveszíti súlyának jókora részét: a gyakorlatban úgy számolunk, hogy 1 kg aszúszem kialakulásához 5 kg ép szőlő szükséges. A Disznókőnél mindig a mennyiség fölé rendeljük a minőséget, ezért kivárjuk a tökéletes aszúszemek megszületését.

 

A gondosan válogatott aszúszemeket ládákba szedjük, és ezekben kerülnek a fogadóudvarba. Borászaink személyesen ellenőriznek, kóstolnak meg, mérnek le és osztályoznak minden egyes láda aszúszemet. Az egyes parcellákról származó szőlők külön rozsdamentes acélkádakban várják, hogy megkezdődjön az aszúkészítés varázslata. 
A SZÜRET

  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám