DISZNÓKŐ TOKAJI
SZÁRAZ SZAMORODNI
Az érlelés művészete
"Kései szüretből származó borkülönlegesség, amelyet az élesztőhártya alatti érlelés elképesztő frissességgel, a hosszú fahordós érlelés pedig ászkolt, érett (rancio) karakterrel ruházott fel."
A szép emlékek új életre kelnek.
AZ ÉLMÉNY
Színe az aranytól a sötét borostyánig terjed. A Disznókő Tokaji Száraz Szamorodni illata a kenyérhéjra, a zöldalmára és a dióra emlékeztet, illetve füstös jegyeket, valamint olyan gyümölcsös aromákat is mutat, mint például az őszibarack hamvas héja.
Testes és lendületes karakterét a sherry borok ízemlékei színezik, és csodálatosan hosszú, fűszeres lecsengés teszi emlékezetessé.
TERÍTÉKEN
A Disznókő Tokaji Száraz Szamorodni erényei remekül érvényesülnek hideg téli napokon, a kályha mellett, frissen feltört vagy pörkölt mogyorót, diót, mandulát kóstolgatva, illetve aperitifként.
Mivel?
- Olyan rágcsálnivalókkal, mint a sózatlan – friss vagy pörkölt – makadámdió vagy mandula.
- Erőleves mellé.
- Magyaros ételekkel, ragukkal és pörköltekkel, különösen füstölthús- és gombaételekkel, töltött káposztával. Könnyen megbirkózik az olyan nehezebb ételekkel is, mint a sertéscsülök.
- Comté, illetve Cheddar típusú kemény sajtokkal.
Hogyan?
Fogyasztását akár a palackozást követően ajánljuk, illetve attól kezdve még tizenöt évig.
A Disznókő Tokaji Száraz Szamorodnit 11–13°C-ra hűtve tanácsos fogyasztani. A palack felbontása után hűtőszekrényben még két hétig friss marad.