görgessen le



MI A KÜLÖNBSÉG A TOKAJI ASZÚ ÉS A TOKAJI ÉDES SZAMORODNI KÖZÖTT?


A szüret és a borkészítési módja, valamint a két borstílus is különböző.

A szamorodnihoz egész fürtöket szüretelünk, míg az aszúhoz szemenként szedjük a szőlőt. A világ más édes boraihoz (például Sauternes, Beerenauslese) hasonlóan a szamorodni préselése közvetlenül az erjesztés előtt történik. A tokaji aszú esetében az aszúszemeket nagy tartályokba gyűjtjük, majd erjedő musttal vagy újborral elegyítjük, és csak ezt követően, 12–60 órás áztatás után préseljük ki őket. Rendkívüli koncentrációjuk és különleges állaguk egyedülálló borkészítési módot igényel, amely a héjon áztatás révén hasonlít a vörösborok erjesztése során használt eljárásra. Ez biztosítja a tokaji aszú kivételes komplexitását és sajátos struktúráját. Az édes szamorodni stílusa könnyedebb, de a botritisz jegyei e borfajtában is félreismerhetetlenek.



GYAKORI KÉRDÉSEK 6/05/2013


  • Email This Page







AZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.











  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám