görgessen leDisznókő Tokaji Eszencia – az üvegedények tükrében


A borok gyönyörű világában évszázadok óta mindig is kiemelt szerepet játszott az egyedi üvegek tervezése – és ez alól a Tokaji Eszencia sem kivétel. Ez a maga nemében egyedülálló bor különféle üvegekben pihen élete folyamán. Ezek a tartályok mind átlátszóak, hogy elősegítsék ezen kivételes esszenciák lenyűgöző színeinek elismerését.

 

Az Eszenciát főképpen méretes üveg demizsonokban érleljük. Pincéink hűvös sötétjében ezek a demizsonok őrzik a szüret emlékét, miközben az eredetileg arany barackszínű árnyalatok az idő előrehaladtával gazdag borostyánszínűvé sötétülnek. Az Eszenciát hosszú éveken keresztül érleljük pincénk „aszú-szentélyében”, melyet kizárólag a palackozott Tokaji Aszúk számára tartunk fent.

 

Miért érleljük az Eszenciát demizsonokban?

A természetes Eszencia kevés folyadékot tartalmaz. Azért érleljük üveg demizsonokban, hogy ezt a kevés folyadékot megőrizzük.

A szokatlanul magas cukortartalom az Eszencia egy másik egyedülálló tulajdonsága: 500 és 920 g/l között mozog, szerfelett lelassítja a fermentációt és általában 3% alatti alkoholt eredményez vagyis űrtartalmának fele, vagy akár 90%-a cukor, nagyobb részben fruktóz. Ez a cukor-koncentráció . A demizson végig steril környezetet biztosít az Eszencia érlelési folyamata alatt. Kivételes alkalomnak számít, ha sikerül elcsípni egy buborék hangját, amint éppen felszabadul a kotyogón keresztül.

Erjedés közben az Eszencia kóstolásához borlopót használunk, amivel kis mennyiségű Eszenciát szívunk ki a demizsonból.

Disznókő Tokaji Eszencia csak azokban az években készül, amikor a minőség kivételesen magas.

A különleges, 375 ml-es, vastag falú üveget a XIX. századi Tokaji palack ihlette.

 

És ekkor elérkezik a kóstolás pillanata. A természet ajándékának méltó módon történő szervírozására szolgál a Disznókő által megálmodott Eszencia angyal. Ez a kézzel készített üveg edényke lehetővé teszi, hogy az Eszenciát a legutolsó cseppjéig kiélvezhessük.

 

Igazából ez a magyar nemzeti Himnuszban is megénekelt emblematikus nektár ihlette ezt a különleges üvegterméket.ÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 19/07/2015


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám