görgessen le



Szüret 2013


Igazán látványos időszakot élünk most itt Disznókőn! Még sohasem láttam ilyen gazdag, kiváló minőségű aszútermést – alig néhány ember emlékezetében él csak hasonló bőséges év. Hihetetlen, de nap mint nap mintegy 250 fős csapat válogatja az aszúszemeket a Disznókő dűlőiben. A birtok aranyló zöld színben pompázó álomvilág, a szőlőfürtök a hajnali párában vett fürdő után a  vénasszonyok nyarának csodás napsugaraiban szárítkoznak és ízekben, cukrokban gazdagodnak . Szemet s lelket gyönyörködtető látvány – nem beszélve azokról a szerencsésekről, kik szájpadlásukat is kényeztethetik az aszúszemek kóstolásával! Mindamellett a kóstolásnak igen fontos szerepe van – az analízissel egyetemben – a szüret ideális időpontjának kiválasztásában is.

 

Alighogy leszüreteltük a száraz boroknak szánt szőlőt, október 3-4-én váratlanul korai fagy köszöntött ránk, melyet hirtelen felmelegedés követett: 20-24 °C-ot is elérő kellemes, meleg napok következtek. Mindezen ideális körülmények, a reggeli magas páratartalom, száraz meleg nappalok teszik lehetővé a nemes rothadást adó botrytis gomba elterjedését. Majd a napsütés hatására szinte a szemünk előtt aszalódtak a szőlőszemek, koncentrálva  a finom cukrokat és káprázatos ízeket. A korábban válogatott aszúszemek határozott savakkal és szép ízekkel érkeznek, melyeken határozottan érződnek a szárított gyümölcsök és citrusok jegyei. Gyakorlott szüretelőink már háromszor is végigjárták birtokunk legjobb dűlőit – és így folytatják tovább, ahogy az időjárás engedi. A szüret gyönyörűen alakul ebben a kivételes évben!

 

Mészáros László



ÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 18/10/2013


  • Email This Page







AZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.











  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám