görgessen leLelkes fogadtatásban részesült a mesterkurzusa a Tokaj Grand-on


Borrajongók, újságírók és kereskedők részvételével zajlott a Disznókő 5 puttonyos Aszú teltházas mesterkurzusa, ahol a teljes aszúsor került bemutatásra, a kezdeti 1993-as évtől a legfrissebb 2012-es évjáratig. Ahogyan Borrajongó mondja: „A kilencvenes évek elején elkészített, újhullámos aszúikat rengetegen kritizálták, mindenhol teljes fordulaton pörgött a „reduktív aszú” vita. Azóta az idő a Disznókőt igazolta, hiszen ma már szinte mindenhol cél az aszúszemek friss gyümölcsösségének megőrzése, borba való átmentése.”

 

A tokaji-szakértő Táncoló Medve véleménye: „Ha mondanom kéne egy pincét, mely szinte mindig egyértelműen hozza a 90 pont fölötti élményt tokaji aszúival (már az 5 puttonyosok szintjén is), akkor a Disznókőt nagy biztonsággal az elsők közt vágnám rá. Jól definiált, egyedi, borszerűbb stílus, amit Mészáros László [birtokigazgató] nagyon következetesen visz minden évjárattal egyre tovább, közben finomítva a részleteken és az évjáratok sajátságait szépen megvilágítva. Minden aszújuk (különösen az elsők) kultúrtörténeti kincsei az aszú robbanásszerű fejlődéstörténetének.”

 

Mészáros László szerint – a közhiedelemmel ellentétben – mégsem ez volt az, amit a franciák hoztak és tanítottak meg nekik. Sokkal fontosabb ennél az a tudás, amelyet a magas cukortartalmú must viszonylag magas alkoholfokú – a Disznókő aszúk alkoholtartalma elég magas, a 12,5%-13% szintet is eléri – borrá erjesztésének irányításával kapcsolatban adtak át. Mészáros László kiemelte, hogy a magasabb alkoholtartalmú aszú stabilitást és könnyebb kezelhetőséget jelent. (Borrajongó)

Mészáros László elmagyarázta, hogyan őrzik meg a különböző komplexitású Disznókő borok a gyümölcs frissességét és tisztaságát: a Disznókő szőlőbirtokon – amely egyike a legjobb aszútermő helyeknek – szüretelt aszúszemeket a minőségüktől függően áztatják erjedő mustban vagy friss borban, 12-60 órán keresztül, majd ellenőrzött erjesztést követően tölgyfa hordókban érlelik.

 

Ahogyan azt Polyák Dóra összegezte: összességében elmondható, hogy a Disznókő filozófiáját szépen tükrözik a kóstolt borok, évjárattól függetlenül a frissességen és az egyensúlyon van a hangsúly.

 

Köszönjük az újságírók figyelmes észrevételeit: az eredeti írások részletes kóstolási feljegyzésekkel itt találhatók:

 

http://borrajongo.blog.hu/2015/04/13/tokaj_grand_disznoko_5p_retrospektiv_1993

http://www.boraszportal.hu/beszamolo/nektart-csepegtettunk-a-tokaj-grandon-5792#

http://tancolomedve.hu/1456-disznoko-5-puttonyosok-1993-2012

http://vinoport.hu/aktualis/disznoko-vertikalis-aszumustra-a-tokaj-grandon/2475ÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 22/05/2015


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám