görgessen leA KÖVETKEZŐ NAGY PROJECT: A HANGÁCS ÚJRATELEPÍTÉSE


Valóra válik egy álom… az áthatolhatatlan, bozótos terület megtisztításával egy nagyszerű látvány tárult elénk:  kisebb teraszok és a tetőn egy magasabb, dél-, délnyugati fekvésű plató – igazi “grand cru” termőhely.

 

A történelem: elsőosztályú terület az első, 1732-es klasszifikácó óta

A tokaji borvidék legjöbb szőlőterületei között számontartott Hangács minden klasszifikácó szerint elsőosztályú besorolású dűlő. A legalább a XVI. század óta ismert szőlőterület többnyire nagybirtokok része volt, többek között egyik nagy magyar költőnk, Balassi Bálint is tulajdonolta. Az államosítás előtti utolsó tulajdonosa, báró Harkányi  alapította a szomszédos szerencsi cukorgyárat.

 

A Hangács ma

Jelenleg is vannak szőlőültetvényeink a Hagács alsó részén. Most az 1960-as években kivágott felső terület újratelepítését készítjük elő.  Miért volt ez a terület elhanyagolva? Valószínűleg azért, mert a a meredek részekkel és teraszokkal tagolt terület nehezen művelhető, a magasabban fekvő fennsík pedig gyakorlatilag megközelíthetetlen. Az utolsó ismert dokumentum, amelyen még szőlőtőkék láthatók, néhány 1962-63-ban készült légifotó.

 

Eddig elvégzett munkálatok

Megtisztítottuk a területet a bokroktól és kisebb fáktól, eltávolítottuk a maradék gyökereket, így előkészítve a talajt az újratelepítséhez. A tereprendezés és telepítés munkafolyamatait szőlész és talajos szakértőkkel konzultálva dolgoztuk ki.

 

Tervezett munkálatok

Amíg a talaj a bozóttalanítás fáradalmait piheni ki, kijavítjuk és megerősítjük a teraszok támfalait, kialakítjuk a bekötőutakat.

 

A szőlőtermesztéshez kiváló talaj

A talajminták igazolják, hogy ez a vulkanikus kőzetű terület Tokaj legnemesebbjei közé tartozik. A gazdag zeolittartalmú, magnéziumban, agyagban, bizonyos helyeken pedig löszrétegekben és vulkanikus kövekben bővelkedő riolittufa alapkőzet kiváló talajt biztosít a szőlőnek. A mész, melynek jelenléte nem szokványos ezen a vidéken, várhatóan frissességet és komplexitást ad majd a bornak. A talajréteg tökéletes vastagságú a telepítéshez: jellemzően nem túl vastag, de a lejtős részeken lefelé haladva vastagszik. Mivel több, mint 50 éven át pihent, kémiai hatásoktól mentes és nagyszerű struktúrával, különböző szerves anyagokkal rendelkezik.

 

A 2017-ben kezdődő telepítés szőlőfajtái

A telepítésre váró oltványok többsége T7275 Furmintból lesz, mely közelebb áll a régi típusú Furmintokhoz, mint a manapság használatos változatokhoz. Nem olyan produktív, mint a közkedvelt T85 és T92, aránylag kisebbek, de egyedülállóan zamatosak a fürtjei. Olyan tőkéket is szándékozunk ültetni, melyek nemes részét minden év októberében a Dorgó dűlő 1952-ben telepített őreg szőlőiről válogattuk. A terület mintegy 10 %-án kisfürtű Hárslevelűt fogunk telepíteni, melyek szintén a saját Dorgó szelekciónkból származnak.

 

Környezetvédelmi szempontok

A terület kb. 10 %-át eredeti természeti formájában őrizzük meg, ideértve az ősi mandulafákat, amelyek egyaránt imádják a mészköves talajt és azt a tényt, hogy a tetőn nincs fagyveszély. Páratlan panorámájával nagyszerű nyári piknik-hely vendégeink és látogatóink számára.ÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 29/09/2016


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám