görgessen leA 2015-ÖS ÉVJÁRAT


2015 ismét egy példa nélküli évjárat volt, két különböző arccal. A szüret kezdete, amikor a száraz és meleg idő még a nyári kánikulát idézte, friss, gyümölcsös száraz borokat és elképesztően gazdag, zamatos aszúszemeket adott.  A szüret második felében az időjárás esősre fordult és az intenzív botritiszesedésnek köszönhetően kitűnő egyensúlyú késői szüretelésű borok és könnyebb, aromás aszúszemek termettek.

 

2015 a legmelegebb és legszárazabb vegetációs időszakot hozó évek közé tartozik. A nagyon enyhe telet és korai rügyfakadást követően már május végén (talán az eddigi évjáratok közül a legkorábban) elkezdődött a szőlő virágzása. A szőlő meglepően jól bírta a perzselő, száraz nyarat és a fürtök tökéletesen értek.

 

Száraz borainkhoz szeptember 14-18. között szüreteltünk.  A szőlő tökéletesen érett volt, a mustok is frissek, tiszták és ízesek, melyekből izgalmas 2015-ös évjáratú száraz borokat készítettünk.

 

A kezdeti igen száraz időjárás miatt a botritiszesedés csak igen lassan indult meg. Szeptember 18-tól kezdtük az aszúszemek első válogatását. Botritisszel csak igen finoman átszőtt, ugyanakkor teljesen töppedt, elképesztően gazdag és tiszta ízvilágú aszúszemeket tudtunk kiválogatni. A szüretelők fejenként mindössze 4-6 kg aszúszemet tudtak naponta leszedni, de a bogyók minősége kivételesnek bizonyult. A meleg, száraz idő egészen október elejéig tartott; ekkor a körülmények megváltoztak és az időjárás esősre fordultával a szőlőszemek töppedése lelassult. Október közepén kezdtük a második aszúszem válogatást, ami már nagyon botritiszes és a szokásosnál jóval lédúsabb aszúszemeket adott.

 

A harmadik és egyben utolsó válogatáshoz október végén fogtunk hozzá: minden szőlőfürtöt levágtunk és kiszedtük belőlük az aszúszemeket. A megmaradó fürtök egyik részét a késői szüretelésű borokhoz, másik részét pedig az alapmusthoz használtuk fel. A késői szürethez a több Botrytis-t tartalmazó, magasabb koncentrációjú szőlőt használtuk, míg az alapmustba kerültek a kevésbé, vagy egyáltalán nem botritiszes, de még “gömbölyű és egészséges” szemek. A 2015-ös szüretet november 12-én fejeztük be.

 

A bor készítésénél a különböző időpontokban szedett aszúszemeknek leginkább megfelelő módszereket választottuk. A szeptemberi és kora októberi bogyókat erjedő mustban, míg a későbbi, lédús aszúszemeket kész borban áztattuk.

 

2015 a vártnál kisebb mennyiségű aszúbort adott, ugyanakkor sok szép késői szüret és édes szamorodni tételt tudtunk készíteni, melyek cukortartalma ugyan a korábbi évekhez képest alacsonyabb, de gazdag ízvilágúak, teltek és remek egyensúlyúak.

 

Mészáros LászlóÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 19/05/2016


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám