görgessen le2014-es szüret Disznókőn


Október 30-án befejeztük a szüretet. Soha ilyen korán nem fejeztük még be és főleg nem októberben. Mindez nem az évjárat koraiságára utal (inkább késői érésről beszélhetünk), hanem egész egyszerűen a csapadékos időjárás nyomásának engedelmeskedtünk.

Nagyon kevés szőlőt szüreteltünk. Még az 5 hl/ha termésátlagot sem értük el. Tíz nappal a szüret vége előtt még nem képzeltük, hogy ennyire kevés lesz a termés. Körülbelül a fele annak, amit a szüret kezdetekor gondoltam.

Szerencsére a termés legnagyobb része jó minőségű aszú lett.

 

Nehéz évjárat volt ez Tokaj-Hegyalján. A nyár meleg volt, de párás, keveset sütött a nap, és mindez egy erőteljes lisztharmat fertőzés kialakulásához vezetett a borvidéken. Augusztus végétől az ecetes rothadás keserítette meg az életünket, ami nagyon sok szőlőt tönkretett. Igen körültekintően, precízen kellett válogatnunk a jó és rossz szemeket a szüretkor. A furmint ültetvényeinket három alkalommal válogattuk át, a zétát kétszer, a hárslevelűt egyszer. A párás, esős időnek köszönhetően a botritisz szinte minden bogyón megjelent, így sok aszúszemet tudtunk szedni. Ugyanakkor szinte alig maradt normális, nem botritiszes fürt, az aszúkészítés alapborainak és mustjainak szánt szőlőt szinte keresni kellett a tőkéken.

Az aszúszemek áztatását október 29-én kezdtük. Az aszúszemek jellegéhez igazodva – az éven botritisszel gazdagon átszőtt, de kevésbé töppedt szemek voltak -, jellemzően már kierjedt újborban áztattuk az aszúszemeket. Az erjedések december közepe táján fejeződtek be.

 

Azt gondolom, hogy finom 2014-es aszúink lesznek : illatosak, friss savúak, karcsúbb szerkezettel és hosszú fűszeres utóízzel.

 

Mészáros László, birtokigazgatóÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 6/01/2015


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám