görgessen leSzüret 2013 II. rész


“Egészen kivételes évjárat a Disznókő birtokon! Viszonylag későn kezdtük, ugyanakkor nagyon korán be is fejeztük a szedést, így a 2013-as az eddigi legrövidebb szüretünk volt. De micsoda intenzitással dolgoztunk! Gyakorlott szüretelőink a szokásosnál jóval nagyobb csoportokban érkeztek és szinte a dupláját szedték a normális mennyiségnek – ennek eredményeként minden idők legtöbb aszúszemét sikerült kiválogatnunk!

A birtok szó szerint zsongott az emberektől. Gyors és fürge ujjak válogatták a gyönyörűen töppedt, erőteljesen botritiszesedett, ám mégis tiszta aromájú aszúszemeket. Mindenki örömére hosszan tartó meleg napsütésben fürdött a birtok. Az ilyen napokat októberben mindig ajándékként éljük meg, főleg, hogy különösen jótékony hatással vannak a párás reggelek és a gyengéd szellők által dédelgetett aszúszemekre. A legtöbb furmint táblánkban négyszeri (!), míg a szokatlanul jól botritiszesedő hárslevelű parcellákban kétszeri válogatást végeztük.

Mit tettünk ezekkel az értékes aszúszemekkel? Október végéig, az aszúszemek feldolgozásáig kádakban tartottuk őket, miközben sok, eszenciához mérten inkább közepes cukortartalmú, de igencsak intenzív aromájú Eszenciát nyertünk belőlük. Majd nagyobbrészt borral elegyítettük őket, hogy értékes ízeik és a cukor kiázzon belőlük. Mivel az aszúszemek jellegzetesen botritiszesek voltak, az aszú feldolgozást az éven inkább borban vagy vegyes módon (borban és erjedő mustban) történő áztatással végeztük, mintsem csak erjedő mustban. Őszintén megvallva, a 2013-as szüret legnagyobb nehézségét az jelentette, hogy elegendő mennyiségű alapbort és mustot találjunk a becses bogyóink számára…

Tokaji Aszúink jóval tovább erjedtek, mint általában, minden egyes tétel külön-külön. Mára az azonban már kierjedtek és hordókba fejtve pihennek a pincénkben, ahol várhatóan kb. 2 évig érlelődnek. A Disznókő Aszú 2013-as évjárata gazdagnak, ugyanakkor kifinomultnak és illatosnak ígérkezik…”

Mészáros LászlóÍGY ÉLÜNK A DISZNÓKŐNÉL 18/12/2013


  • Email This PageAZ OLDAL MEGTEKINTÉSE CSAK NAGYKORÚ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA ENGEDÉLYEZETT.  • IGEN
  • NEM

Emlékezzen rám